torstai 30. huhtikuuta 2020

Digi 5.3 Yksityisyydensuoja ja valppaus verkkokaupassa

1) TEHTÄVÄ: YKSITYISYYDEN SUOJA 

Testaa tästä, millaisen jäljen sinä jätät verkkoon! Lue sen jälkeen Ylen Digitreeneistä, miten voit karsia jälkiäsi verkossa.

Seuraava video on laadittu lasten vanhemmille. Jos nuorille laadittaisiin samanlainen video yksityisyyden suojaamisesta, mitä asioita siihen kuuluisi? Kommentoi tämän tekstin kommentteihin vähintään yksi asia.


2) TEHTÄVÄ: VALPPAUS VERKKOKAUPASSA
Verkkokauppaostokset lisääntyvät koko ajan. Osaatko toimia valppaasti verkkokaupassa vai päädytkö oman toiminnan takia huijauksen uhriksi?
a) Tutustu Tukesin Omalla vastuulla -kampanjaan. Lue esimerkkejä siitä, mitä ulkomaisista verkkokaupoista tilaamalla saa. Katso myös sivuston videot.
b) Lue myös Ylen Digitreenien ohje, miten tunnistat nettihuijauksen.
c) Testaa taitosi Ylen Digitreenien testissä Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? ja Ylen Testaa, pärjäätkö nettiajan huijareille -testissä.
d) Ota kuvakaappaus testien lopputuloksista ja liitä ne blogiisi. (Apua kuvakaappauksen tekoon saat Ylen ohjeesta.)

Kirjoita uusi blogiteksti:
--Otsikoksi Digi 5.3. Valppaus verkkokaupassa, tunnisteiksi digi, digiosaaminen, reflektio
--Lisää kuvakaappaukset testien tuloksista tekstiin (apua kuvakaappauksen tekoon täältä).
--Kirjoita postaukseen vähintään kaksi uutta asiaa, jotka opit testeistä.

keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Digi 6: Tiedostomuodot

 On tärkeää tunnistaa, missä tiedostomuodossa tallentaa töitään. Tässä tehtävässä selvität eri tiedostomuotoja. 


TEHTÄVÄ:
  1. Tee vastauksestasi uusi postaus, jonka otsikkona on Digi 6: Tiedostomuodot ja tunnisteina digi, tehtävä, kuva, teksti, tiedostomuodot.
  2. Selitä, mitä tiedostomuotoja seuraavat ovat ja milloin niitä kannattaa (tai ei kannata käyttää - esim. julkaistessa verkossa, silloin kun tekstiä halutaan muokata, silloin kun teksti halutaan pitää muokkaamattomana yms.).
    1. JPEG: Milloin kannattaa käyttää?
    2. PNG: Milloin kannattaa käyttää?
    3. GIF: Milloin kannattaa käyttää?
    4. TXT: Milloin kannattaa käyttää?
    5. RTF: Milloin kannattaa käyttää?
    6. DOC/DOCS: Milloin kannattaa käyttää?
    7. PDF: Milloin kannattaa käyttää?
    8. .MP4: Milloin kannattaa käyttää?
  3. Kopioi seuraavat kysymykset postaukseen ja vastaa niihin perustellen:
    1. a)     Haluat julkaista oman valokuvasi blogissasi. Se ei saisi viedä liikaa tilaa. Valitsetko JPG-muodon vai PNG:n?
        
      b)      Haluat tallentaa kaaviosi mahdollisimman tarkkana. Valitsetko JPG:n vai PNG:n?


      c)      Olet lähettämässä CV:täsi työnantajalle. Olet vaivalla tehnyt siihen asiakirjastandardin mukaisen asettelun. Sinua mietityttää, pysyykö asettelu ja saako työnantaja asiakirjan varmasti auki. Minkä tallennusmuodon valitset: DOC, RTF vai PDF?


      d)     Teet tiimisi kanssa projektinne loppuraporttia. Missä tallennusmuodossa yhteistä tekstiä kannattaa lähteä muokkaamaan? PDF, DOC/DOCS vai Google Docsina?


      e)      Lähetät asiakirjan, jossa on vain tekstiä, ystävällesi, jolla ei ole Office-ohjelmia. Ystäväsi pitäisi jatkaa tekstin kirjoittamista. Missä muodossa lähetät sen? PDF, DOC vai RTF?

tiistai 28. huhtikuuta 2020

Digi 7.1: Tiedonhaku Googlella

CC0 KoLa / Pixabay
Google on aikamme kiistattomasti käytetyin hakukone. Jos jotain tietoa pitää etsiä verkosta, se yleensä googletetaan eli etsitään Googlen hakukoneen avulla. Muita hakukoneita (esim. Bing ja Yahoo, ks. myös hakukoneluettelo), käytetään paljon vähemmän.

Vaikka googlailemme päivät pitkät, moni meistä ei osaa käyttä Googlea parhaalla mahdollisella tavalla.


TEHTÄVÄ 1: Aloita katsomalla seuraava video kokonaan:TIEDONHAKU


Seuraavassa on keskeisimmät vinkit hakuja tehostamaan!
  • Hakukoneet toimivat niin, että ne hakevat verkon tiedostoista annettuja sanoja juuri annetussa muodossa. Suomen kielessä sanoja taivuttaessa sanojen vartalot välillä muuttuvat, joten siksi pitää miettiä, millä hakusanalla tai hakusanan muodolla tietoa hakee. Lisätietoja siitä, miten hakukoneet järjestävät tuloksensa sekä siitä, mitä ne löytävät tai eivät löydä, saat täältä.
  • PLUSSA: Jos haluat etsiä tietoa Game of Thrones -kirjasarjasta, kannattaa haku tehdä niin, että laittaa hakusanaksi Game of Thrones + kirja. +-merkin käyttö takaa sen, että hakukone hakee sellaisia tuloksia, jossa on mainittu molemmat hakutulokset.
  • MIINUS: Haku toimii myös toisinpäin. Jos haluat etsiä tietoa tv-sarjasta Game of Thrones mutta et halua koluta läpi kirjasarjasta kertovia sivuja, voit hakea sitä hakulausekkeella Game of Thrones -kirja (huomioi miinusmerkki).
  • LAINAUSMERKIT: Jos haluat etsiä tiettyä sanontaa tai fraasia, jossa sanat ovat tietyssä järjestyksessä, kannattaa laittaa hakusanat lainausmerkkeihin. Selvitä, mistä on peräisin fraasi "Talvi on tulossa".
  • TÄHTI: Tähdellä voi katkaista sanan, jolloin hakukone hakee kaikkia tällä sanalla alkavia sanoja. Game of Thrones suomen* -haku tuottaa tuloksia sekä suomennoksesta että Suomen aikataulusta.
    • Tähteä voi käyttää myös niin, että tähden tilalle voi tulla mikä sana tahansa. Esim. Suomi on * luvattu maa -haku antaa tuloksia, joissa Suomi on sairauspoissaolojen, makeissekoituksten tai valittajien luvattu maa.
  • SITE: Jos haluat etsiä pelkästään Helsingin Sanomien tuottamaa tietoa Game of Thronesista, kirjoita hakulausekkeeksi: "Game of Thrones" site: www.hs.fi
  • HAKUTULOKSET-lisätoiminnon avulla hakua saa rajattua eri maihin tai kieliin. Game of Thronesin kohdalla kannattaa vertailla, mitä tuloksia tulee kielellä suomi.

Vinkkejä:


TEHTÄVÄ 2:
  1. Tee Googlen hakutoimintoihin (plussa, miinus, fraasihaku eli lainausmerkit jne.) liittyvä kysely Google Driven Google Formsiin. (Huom! Video-ohje tehtävän tekoon:)

    1. Anna kyselyn otsikoksi Google-kysely.
    2. Tee vähintään 5 eri kysymystä. Vähintään yhden kysymyksen vastauksena pitää olla
      1. monivalinta
      2. valintaruudut
      3. lyhyt vastaus
    3. Kun kysely on valmis, valitse oikeasta yläreunasta LÄHETÄ > Valitse lähetysmuodoista upotus eli < > > Kopio.

  1. Upota kysely omaan blogiisi seuraavasti:
    1. Tee uusi blogikirjoitus. Otsikoksi Digi 7.1 Tiedonhaku Googlella, tunnisteiksi digi, digiosaaminen, Google, tiedonhaku.
    2. Valitse blogisi kirjoitustilan muodoksi vasemmasta reunasta HTML, jolloin pääset kooditilaan. 
    3. Liitä koodi kirjoitustilaan. 
    4. Palaa KIRJOITUSNÄKYMÄ-muotoon.
    1. Julkaise teksti.
TEHTÄVÄ 3: Kyselyn jakaminen muille linkin kautta:
  1. Palaa takaisin kyselyysi. > Klikkaa LÄHETÄ > Kopioi linkki > Liitä se tämän tehtävän kommentiksi. 
  2. Vastaa tämän tehtävän kommenteissa olevaan, jonkun muun tekemään kyselyyn. 

maanantai 27. huhtikuuta 2020

Digi 7.2: Tiedonhaku Wikipediasta

Kaikki tietävät, että Wikipedia ei ole hyvä ainoa lähde. Silti melkein jokainen tutustuu uusiin asioihin Wikipedian kautta. Wikipedia-artikkelin lähteet ovatkin oivalliset siihen, että niiden avulla saa tietää, mistä aiheesta saa lisätietoa.

TEHTÄVÄ 1:
Miksi Wikipediaa sitten kannattaa välttää? Lue seuraavat artikkelit Wikipedian virheistä (Wikipedian virheet ja kehäviitteet) ja katso myös ruotsinkielinen opetusvideo aiheesta (huom! Yritä ymmärtää niin paljon kuin mahdollista! Liikkuva kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa! > P.S. Källor = lähteet)

TEHTÄVÄ 2:
Lue seuraava PP-esitys, jossa kerrotaan, miten Wikipedia-artikkelin luotettavuutta voi tutkia: Wikipedia-artikkelin tutkiminen

TEHTÄVÄ 3: (HUOM! Tehtävän saa tehdä parin kanssa, mutta tehtävän pitää löytyä molempien blogeista.)

a) Kirjaudu ThigLinkiin:
-Luo itsellesi ilmaiset (basic) tunnukset. Valitse rooliksesi teacher.
-Voit käyttää tunnusten luomisessa esim. koulun sähköpostiosoitetta (etunimi.sukunimi@opiskelija.lhkk.fi).
-Jos ohjelma lähettää varmistuksen sähköpostiisi, tarkista, ettei se ole mennyt roskapostiin.
-HUOM! Jos tunnusten luomisessa (ilmaiseksi) on ongelmia, pyydä opelta varatunnukset!

b) Valitse Wikipediasta artikkeli, joka kiinnostaa sinua. Tee siitä ThingLink, jossa arvioit seuraavia asioita: 
  • Tekstin kielen luoma kuva luotettavuudesta: Onko kieli asiallista ja oikeinkirjoitussääntöjen mukaista? Onko artikkeli tynkä?
  • Artikkelin lähteet: Millaisia lähteitä siinä on käytetty? Kotimaisia vai ulkomaisia? Kirjoja, lehtiä, verkkokirjoituksia, tutkimuksia vai jotain muuta? Vaikuttavatko ne luotettavilta?
  • Artikkelista käyty keskustelu: Millaisista asioista on keskusteltu?
  • Artikkelin muokkaushistoria: Kuinka monta eri muokkaajaa artikkelilla on ollut? Millaisia muokkauksia siihen on tehty?
  • Oma arvio artikkelin luotettavuudesta kaiken tämän perusteella.
  • HUOM! Hyödynnä alla olevaa ThingLinkiä apuna ja esimerkkinä.




c) Upota ThingLinkisi blogiisi. 
-Otsikoksi Digi 7.2 Tiedonhaku Wikipediasta, tunnisteiksi digi, digiosaaminen, tiedonhaku, tiedon arviointi, Wikipedia, ThingLink
-Huom! ThingLink tarjoaa jakomuotona automaattisesti upotusta. Saat liitettyä upotuksen blogiisi vasemman yläreunan HTML-muodon kautta.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Digi 8.1: Youtube-videot

Elämme keskellä videotulvaa. Olemme tottuneet luottamaan videoiden aitouteen. Nykyaikana myös videoiden kanssa tulee olla valppaana, sillä videohuijaukset ovat yleistyneet. Katso esimerkiksi seuraavat videot: Yle: Näin sinua huijataan liikkuvalla kuvalla ja Niinistön video.

Youtubesta on kasvanut monille tiedonhaun paikka. Tutustu Ylen Digitreenien artikkelin kautta siihen, miten Youtubea voisi käyttää tehokkaammin.

Huijausvideoiden ja viihdevideoiden lisäksi Youtubessa on paljon alaan liittyviä hyviä opetusvideoita, joita kannattaa käyttää avuksi oppimisessa. Tässä muutama esimerkki:
  1. Vakioasettelu: ääni+kuva 
  2. Ohjattu CV:n luominen: kuva+tekstitys
  3. Videot oppimisessa yleisesti
Tehtävä:
Etsi Youtubesta mielestäsi hyvä, merkonomialaan TAI verkossa oppimiseen liittyvä opetusvideo. Lisää se linkkinä kommenttikenttään.



lauantai 25. huhtikuuta 2020

Digi 8.2: Opetusvideon teko

TEHTÄVÄ:
Tee yksin tai parin kanssa opetusvideo jostakin merkonomialaan liittyvästä aiheesta (esim. hyvä asiakaspalvelutilanne, haastavan asiakkaan kohtaaminen, lisämyynnin tekeminen, palvelupelin vaiheet, jonkin ohjelman käyttäminen jne.)

Opetusvideon kriteerit:
-Videolla opetetaan jokin asia.
-Videolle lisätään vähintään yksi tekstitetty ohje.
-Kun video on valmis, lataa se Youtubeen koulun faiedu-tunnusten mukaiselle tilillesi ja linkitä se sieltä blogiisi / molempien tekijöiden blogeihin. (Jos et halua, että video on julkinen, valitse videoksi piilotettu video.) Kirjoita otsikoksi Digi 8: Opetusvideo, tunnisteiksti digi, opetusvideo, Youtube.

Video voi olla sellainen,


perjantai 24. huhtikuuta 2020

Digi 9: CV

Pitämämme blogit ovat yksityisiä, koska ne ovat tällä hetkellä lähempänä oppimispäiväkirjaa kuin portfoliota. Opintojen loppupuolella tarkoituksena on luoda uudet blogit / oma kotisivu, joihin tulee enemmän teidän työnäytteitä ja osoituksia osaamisestanne, jotta mahdolliset työnantajat näkevät, mitä te jo osaatte.

TEHTÄVÄ:
Tee video-CV tai visuaalinen CV blogiisi.

  1. Googlaile erilaisia blogeihin luotuja tai linkitettyjä CV:eitä (esim. Niina Aitto-oja, Jussi Linkola, Sini-Tuulia Ahonen,  Kirsi Kellokangas, video-CV tai visuaalinen CV tai erilainen CV)
  2. Hyvä CV:n malli, johon saa myös kirjoitettua, löytyy Henkilöstötalon sivuilta tai Ansioluettelo.netistä
  3. Tee sitten oma CV:si. CV:n voi kirjoittaa suoraan uudelle SIVULLE tai sitten voitte tehdä sen jollain muulla ohjelmalla (esim. Canva, ThingLink, Padlet, Pinterest tai Youtube) ja upottaa sivulle.  
    • Mieti, mitä asioita blogissa olevaan CV:hen ei kannata laittaa ja mitkä asiat kannattaa, jotta se antaa sinusta mahdollisimman positiivisen kuvan.
    • Panosta visuaalisuuteen! Mitä silmää miellyttävämpi se on, sitä parempi. (Koita siis rohkeasti eri ohjelmia!)
    • Muista tehdä CV:stä oma, uusi sivu ja lopuksi myös käydä ulkoasuasetusten kautta laittamassa sivu julkiseksi (ks. ohjevideo).

P.S. CV:stä kannattaa tehdä myös paperinen versio, jonka voi antaa esim. tulevalle työpaikallta tapahtuvan oppimisen edustajalle tai kesätöihin!

Lähde: https://www.youtube.com/watch?v=KTZIJ4CCNJ8



torstai 23. huhtikuuta 2020

Digi 10: Koe

Digiosaamisen kirjallinen koe löytyy Itslearningista. Kokeesta pitää saada 66 % oikein, jotta siitä pääsee läpi. Kokeen voi tehdä, kun on tehnyt kaikki muut kurssitehtävät.
  1. Mene Itslearningiin.
  2. Valitse kurssiksi "Digiosaamisen kurssi" (Huom! Jos et löydä kurssia, laita Anulle viestiä, niin sinut lisätään kurssille).
  3. Tee kurssikoe ja täytä kurssipalaute. 
 CC BY-SA 3.0 , alkuperäinen kuva Nick Youngson - http://www.nyphotographic.com/

keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Digi 11: Itsearviointi

Kurssi alkaa olla lopuillaan. On aika arvioida omia taitojaan, osaamistaan ja opittua. Itsearviointitehtävä on kaksiosainen.

TEHTÄVÄ 1:
Lue alla olevat kurssin tavoitteet ja mieti, miten hyvin olet saavuttanut tavoitteet.






HUOM! Jos ThingLink ei näy kunnolla, voit lukea sen kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä



TEHTÄVÄ 2:
  1. Tee uusi blogikirjoitus. Otsikoksi  Digi 11: Itsearviointi, tunnisteiksi digi, itsearviointi, reflektio.
  2. Arvioi omaa osaamistasi alla olevan taulukon avulla. Kirjoita blogitekstiisi, minkä numeron antaisit itsellesi mistäkin kohdasta. Huom! Voit antaa myös arvosanan 2 tai 4. Ehdota lopuksi itsellesi arvosanaa kurssista (1-5) ja perustele ehdotuksesi.
  3. Linkitä tekstin loppuun mielestäsi paras blogitehtäväsi. Perustele valintasi. 



Opiskelija
1
3
5
a) osaa käyttää yleisimpiä tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia ja hyödyntää niiden käyttöön tarkoitettuja ohjeita ja oppaita
Osaan käyttää oppimiseen blogia, Office 365 –sähköpostia ja Faiedu-tunnusten mukaisia ohjelmia (gmail, Google Drive ja Youtube). Osaan tehdä niissä perusjuttuja.
Osaan säätää blogin, Office 365 –sähköpostin ja Faiedu-tunnusten mukaisten ohjelmien (gmail, Google Drive ja Youtube) asetuksia ja tehdä niillä tehtävien mukaisia asioita. Osaan käyttää vähintään kahta seuraavista: Prezi, ajatuskarttaohjelmat, Canva ja ThingLink.  
Osaan edellisten sovellusten lisäksi käyttää, säätää ja hioa tuotoksiani ainakin kahdessa seuraavassa sovelluksessa:  Prezi, ajatuskarttaohjelmat, Canva ja ThingLink.
b) osaa suojata verkkoidentiteettiään ja yksityisyyttään
Osaan toimia turvallisesti internetissä.
Osaan toimia turvallisesti ja netiketin mukaisesti verkossa. Salasanani ovat vahvoja ja joka palveluun eri. Pohdin, mitä julkaisen itsestäni.
Toimin turvallisesti verkossa. Pohdin käyttämieni sovellusten ja sivustojen luotettavuutta ennen kuin kirjaudun niille.
c) osaa toimia tekijänoikeus-, tietoturva- ja tietosuojaohjeiden ja -määräysten mukaisesti
Osaan merkitä vähintään loppuun lähteet, jos käytän blogissani, teksteissäni tai esityksissäni muilta lainattuja kuvia tai tekstikatkelmia. En anna muille tietokoneen tai esim. verkkopankin tunnuksiani.
Ymmärrän CC-lisenssejä. Osaan toimia lisenssien mukaisesti. Osaan merkitä lähteet kuviin ja teksteihin. Tiedän, koska muita saa kuvata. Toimin tietosuojaohjeiden mukaisesti enkä anna muille mahdollisuuksia käyttää sähköpostiani tai sosiaalisen median palveluitani.
Osaan merkitä oikeat CC-lisenssit omiin kuviini. Tiedän, mitä ja ketä saa kuvata ja milloin kuvat saa julkaista.
Yritän ennakoida mahdolliset tietosuoja- ja tietoturvauhat jo ennakolta.

e) osaa ratkaista yleisimpiin tieto- ja viestintätekniikan sovelluksiin liittyviä ongelmia
Osaan ratkaista yleisimpiä ongelmia opettajan avulla/tukemana/patistamana.
Osaan ratkaista omatoimisesti yleisimpiä ongelmia.
Osaan ratkaista omatoimisesti tietoteknisiä ongelmia etsimällä oikeista paikoista tietoa. Osaan käyttää esim. Youtube-videoita apuna. Osaan ja myös autan muita ratkaisemaan tietoteknisiä ongelmiaan.
f) osaa ottaa käyttöön uusia tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja sovelluksia
Osaan tämän kurssin jälkeen esim. perustaa oman blogin jollain muulla alustalla tai opetella käyttämään uusia sovelluksia jonkun toisen tuella.
Osaan tämän kurssin jälkeen esim. perustaa oman blogin jollain muulla alustalla tai opetella käyttämään uusia sovelluksia itsenäisesti.
Osaan etsiä uusien sovellusten ja ohjelmistojen käyttöön apua internetistä. Osaan ja myös autan muita ottamaan käyttöön uusia laitteita ja sovelluksia.
g) osaa toimia sähköisissä medioissa oman osaamisensa kehittämiseksi ja jakamiseksi
Osaan kertoa blogissa osaamisestani vastaamalla annettuihin kysymyksiin.
Blogitehtävistäni ulkopuolinenkin lukija voisi ymmärtää, mitä asioita osaan. Blogissani on myös kuvia, jotka tuovat osaamistani esille.
Blogini kautta saa kattavan kuvan siitä, mitä osaan sillä tehdä. Blogissani on kuvia ja linkit ovat hyperlinkkeinä. Blogin ulkomuoto on harkittu ja blogia on helppo käyttää.


TEHTÄVÄ 3: (Huom! Täytä vain, jos olet osallistunut lähiopetukseen)