sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Digi: Sähköisen allekirjoituksen luominen sähköpostiin

Sähköpostiviestintä on osa aikaamme. Opiskelu- ja yrityskäytössä kyse on aina myös imagosta. Lue täältä lisää sähköpostietiketistä. 


TEHTÄVÄ 1: Luo O365-sähköpostiisi (etunimi.sukunimi@opiskelija.lhkk.fi) automaattinen allekirjoitus. 
1. Katso vinkkivideo allekirjoituksen luomiseen tästä:  https://www.youtube.com/watch?v=M9UXfKsxkl8 (HUOM! Noin kohdasta 1.15 alkaa ohjeet)
2. Lisää allekirjoitukseen mielestäsi tärkeimmät asiat (esim. minkä alan opiskelija olet, yhteystietosi ja koulun nimi). Huomioi, että kyseessä on nyt opiskeluun liittyvä sähköposti. 


ESIMERKKI OPISKELIJAN AUTOMAATTISESTA ALLEKIRJOITUKSESTA:

Terveisin

Olli Opiskelevainen
Merkonomiopiskelija
Forssan ammatti-instituutti
puh. 000 000 0000
olli.opiskelevainen@opiskelija.lhkk.fi

ESIMERKKI OPETTAJAN AUTOMAATTISESTA ALLEKIRJOITUKSESTA:

Terveisin 

Anu Kaseva
Äidinkielenopettaja
Forssan ammatti-instituutti
PL 12, 30101 Forssa
käyntiosoite: Saksankatu 27
puh. 040 713 0556
anu.kaseva@lhkk.fi

TEHTÄVÄ 2: Erityisesti työsähköpostissa on tärkeää olla oma kuva, jotta sähköposti on persoonallisempaa. Vaihda Office365-sähköpostiisi oma, asiallinen kuvasi. 

perjantai 29. toukokuuta 2020

Digi 1: Perustaidot ja tavoitteet

Meistä jokainen käyttä arjessaan digitaalisia välineitä hieman eri tavoin ja erilaisiin tarkoituksiin. Osa käyttää digitaalisia sovelluksia ja sosiaalista mediaa vain viihtymiseen, osa ammattimaisemmin. Tässä tehtävässä pääset testaamaan omia taitojasi.




TEHTÄVÄ:

  1. Tee seuraavat testit:
    1. Tee Ylen digisanatesti.
    2. Tee Ylen  Testaa digitaitosi 1 -testi.
    3. Tee Ylen Testaa digitaitosi 2 -testi. 
  2. Tee uusi blogiteksti.
    1. Otsikoksi Digi1: Perustaidot ja tavoitteet, tunnisteiksi digi, tehtävä, lähtötaso, reflektointi
    2. Kirjoita tekstikenttään kokonaisin virkkein:
      1. Millaisia tuloksia sait testistä?
      2. Mitä tulokset kertovat digitaidoistasi? Mitä osaat ja missä on vielä kehitettävää?
      3. Mitä haluat erityisesti oppia kurssin aikana eli mitkä ovat tavoitteesi? Entä mitä arvosanaa (1-5) tavoittelet?
    3. Laadi itsellesi kurssitehtävien tekemiseen liittyvä aikataulu. Alla on kurssin (Likept20-ryhmän) kerrat. Tästä linkistä pääset kurssin tehtävälistaukseen. Laadi itsellesi suunnitelma siitä, mitkä tehtävät sinun on vähintään milläkin kerralla tehtävä, jotta pääset arvosanatavoitteeseesi. 

       Ke 12.8. klo 12-16: 
       Ke 19.8. klo 8-12
       Ke 26.8. klo 8-12= 
       Ke 2.9. klo 8-12 = 
       Ke 16.9. klo  8-12 = 
       Ke 30.9. klo 8-12 = 
       Ke 7.10. klo 8-12  = 
       To 8.10. klo 8-12 = HUOM! Varattu yhteiseen tekemiseen! Tähän mennessä tehtävien tulee olla jo valmiit. 
  3. Julkaise blogitekstisi. 
 

maanantai 11. toukokuuta 2020

Digi2: Netiketti

Mitä blogissa kannattaa julkaista ja mitä ei? 

Internetin käytön kultaisen säännöt, ns. netiketti, on hyvä muistaa kaikessa bloggailussa. Vaikka blogisi on suljettu ja sitä pääsee lukemaan vain ne henkilöt, joille annat lukuoikeuden, on silti syytä punnita huolella, mitä julkaiset.

Yleiset käytössäännöt ja lait ovat bloggaillessakin voimassa. Hyvänä ohjenuorana voi pitää sitä, ettei blogiin (ei omaan eikä toisen) kirjoita mitään sellaista, mitä ei voisi sanoa toiselle kasvokkain. Kohtelias ja asiallinen pitää olla varsinkin silloin, kun antaa toiselle palautetta.


TEHTÄVIÄ:

HUOM! Tämän tehtävän saa tehdä parin kanssa tai yksin! Jos teet parin kanssa, toinen luo ensin yhteisen Google Slides -esityksen, jonka jakaa toiselle. Lopuksi molemmat linkittävät esityksen omaan blogiinsa. Katsokaa ennen esityksen tekemisen aloitusta Hyvän esityksen muistilista täältä (Huom! Esitys aukeaa vain silloin, kun olet kirjautuneena etunimi.sukunimi@faiedu.com-tunnuksillasi.) 


  1. Mene Google Driveen ja valitse sieltä UUSI > Google Slides (=Googlen pilvipalvelun PowerPoint).
  2. Merkitse otsikoksi Netiketti ja alaotsikoksi tekijöiden nimet
  3. Tee jokaisesta kohdasta oma sivunsa Slides-esitykseen:
    1. dia: Netiketti: 
      1. Esittele, mitä sana netiketti tarkoittaa. Mitä eri puolia siihen kuuluu? Käytä apuna esimerkiksi Mediataitokoulun sarjakuvia.
    2. dia: Sananvapaus Internetissä
      1. Testaa ensin, tiedätkö, mitä internetissä saa sanoa ja mitä ei Ylen Testaa sananvapauden rajoja -testillä. 
      2. Selitä sitten dialla sanat sananvapaus (internetissä), sananvastuu, sensuuri ja itsesensuuri. Jos haluat, voit linkittää jokaiseen myös esimerkkitapauksia. 
    3. dia: Verkkokeskustelut
      1. Vastaa ensin Väestöliiton digipähkinään.
      2. Lue sitten Ylen artikkeli meemeistä.
      3. Kerro sitten dialla mielipiteesti siitä, miksi verkkokeskustelut usein riistäytyvät käsistä. Provosointi on osa nykypäivän verkkokeskustelua. Missä menee mielestäsi hyvän maun raja? Mikä saa ihmiset käyttäytymään järjettömästi ja loukkaavasti verkossa? Miksi internetissä on helpompi haukkua toisia tai olla ilkeitä? Mikä merkitys on meemeillä? Mitä ovat trollit ja mitä he tekevät?
    4. dia: Oma blogi oppimispäiväkirjana
      1. Kerro dialla seuraavia asioita:  
        1. Mitä asioita itsestään kannattaa kertoa blogissa ja mitä ei? Miksi kaikkea ei kannata kertoa? (+Etsi halutessasi varoittavia esimerkkejä netistä ja linkitä ne kirjoitukseesi.)
        2. Teidän omien blogien on tarkoitus olla oppimispäiväkirjoja. Miksi niitä pidetään omalla nimellä? Onko sinulla korkeampi kynnys kirjoittaa verkko-oppimispäiväkirjaan kuin paperiseen? Perustele. 
        3. Mitä asioita omasta työssäoppimispaikasta tai työpaikasta voi kirjoittaa blogiinsa, joka on a) suljettu b) avoin? Mitä haittaa siitä voi olla, jos kirjoittaa "vääriä" asioita? (+Etsi halutessasi esimerkkejä tapauksista, joissa verkkoon ei olisi kannattanut kirjoittaa työnantajasta mitä sattuu.)
  4. Muokkaa lopuksi esitystäsi niin, että saat siitä mielestäsi hyvännäköisen. Esim. teeman valinta vasemmassa reunassa tekee jo ihmeitä.
Slidesin liittäminen omaan blogiin:
  1. Hanki Slidesistäsi linkki, jonka liität blogiisi:
    1. Klikkaa Slidesin oikeasta yläreunasta JAA > HANKI JAETTAVA LINKKI > Valitse vastaanottajiksi KAIKKI LINKIN VAST. OTT. ja anna heille oikeus KOMMENTOIDA > KOPIO LINKKI.
    1. Mene blogiisi. Tee uusi blogikirjoitus. Otsikoksi Digi 2: Netiketti. Tunnisteiksi netiketti, tehtävä, reflektointi, digi, digiosaaminen
    2. Lisää Slidesisi linkkinä blogitekstiisi. 
    3. Julkaise postauksesi. 

lauantai 9. toukokuuta 2020

Digi 3.1 Tekijänoikeidet testissä

Elämme keskellä copy+paste-kulttuuria, jossa helposti hämärtyy, mitä kaikkea toisen töillä saa tehdä. Omaan tekstiin on helppo kopioida esim. Wikipediasta suoraan valmista tekstiä. Sitten omaan työhön voi helposti liittää Googlesta löytämänsä kuvan. Harva tulee ajatelleeksi, että jotain meni jo vikaan.

TEHTÄVÄ:

Aloita tekemällä seuraava tekijänoikeustesti. Kommentoi siitä saamasi pistemäärä tämän kirjoituksen alle.

perjantai 8. toukokuuta 2020

Digi 3.2: Tekijänoikeudet-Prezi

Internetaikana on helppo kopioida toisten kuvia osaksi omaa työtä ajattelematta lainkaan, että samalla voi syyllistyä tekijänoikeusrikkomuksiin.  Seuraavien tehtävien avulla on tarkoitus tutustua yleisimpiin tekijänoikeuksiin liittyviin ongelmakohtiin ja opetella toimimaan niin, että emme tahattomasti tule loukanneeksi kenenkään tekijänoikeuksia.

1. Tee Prezi-esitys tekijänoikeuksista.
a) Huom! Valitse Prezistä ilmaisversio!
b) Kirjaudu Preziin esim. koulun sähköpostiosoitteella.
c) Käytä ja selitä Prezi-esityksessäsi vähintään seuraavat käsitteet:
  • perustermit: tekijänoikeus, teoskynnys ja lähioikeus
  • suoja-aika
    • äänitteiden (esim. CD) suoja-aika
    • elokuvien suoja-aika
    • valokuvien suoja-aika 
    • piirroskuvien tai kaavioiden suoja-aika
  • isyysoikeus ja respektio-oikeus
  • linkittäminen
  • Kopiosto, Gramex ja Creative Commons
Lähteinä kannattaa käyttää

2. Kun Prezi-esityksesi on valmis, linkitä se blogiisi. 
a) Kirjoita postauksen otsikoksi Digi 3 Tekijänoikeudet-Prezi.
b) Tunnisteiksi tehtävä, tekijänoikeudet, CC, digi, Prezi.

torstai 7. toukokuuta 2020

Digi 4.1: Lupa kuvata ja lupa julkaista?

Kuva: KAVI / Mediataitokoulu.fi
Kuinka hyvin kuvauslupiin ja kuvien julkaisuun liittyvät oikeudet ovat sinulla hallussa? Tee seuraava testi ja kommentoi tehtävän alle saamasi pistemäärät sekä kolme sinun mielestäsi kuvien julkaisussa tärkeintä muistettavaa asiaa. Huom! Yritä keksiä eri asioita kuin muut.

Ylen Luuletko tietäväsi, mitä saa kuvata ja mitä julkaista? 


keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Digi 4.2: Ilmaiset kuvapankit

Valokuvat tekevät blogista elävämmän. Tekijänoikeuksien kannalta helpoimmalla pääsee, kun ottaa blogissaan käyttämät kuvat itse. Koska blogiemme tarkoituksena on osoittaa kunkin opiskelijan osaamista, kuvissa kannattaa keskittyä tekemiseen ja lopputulokseen, ei niinkään ihmisiin. Kuvia ottaessa on myös hyvä muistaa kuvaus- ja kuvien julkaisusäännöt (ks. Kopiraittilan tiivistys 1 ja tiivistys 2 ja kirjoitus aiheesta). Esim. jos kuvia ottaa työssäoppimispaikoilla, siihen tarvitaan aina työnantajan lupa.

Aina ei kuitenkaan pysty ottamaan itse kaikkia blogissaan (tai töissään yleisemminkin) olevia kuvia. Silloin on hyvä osata valita valmiista kuvista sellaiset, joita saa käyttää. Seuraavissa tehtävässä harjoitellaankin sekä valmiiden, tekijänoikeudellisesti käytettävien kuvien etsimistä ja jakamista sekä omien kuvien jakamista CC-merkinnöin.

Jos tarvitset työhösi kuvaa esim. tietokoneesta ja googlaat sanan 'tietokone', saatko lisätä löytämistäsi kuvista parhaimman työhösi? Todennäköisesti et, sillä iso osa Googlen kuvista on sellaisia, että niiden tekijänoikeudet rajoittavat kuvien käyttöä.

TEHTÄVÄ: 
Etsi valokuvasivustoja, joiden kuvia saa käyttää vapaasti omilla sivuillaan. Kommentoi tämän kirjoituksen alle vähintään yksi uusi sivusto.

 CC BY Anu Kaseva

tiistai 5. toukokuuta 2020

Digi 4.3: Kuvien CC-merkinnät

Creative Commons eli CC-merkinnät on kehitetty helpottamaan ihmisiä tunnistamaan, mitä internetistä löytyviä kuvia ja millaisin ehdoin he saavat käyttää omissa töissään. Tässä tehtävässä harjoitellaan lukemaan CC-merkintöjä. Huom! Tehtävässä on kolme eri osaa. Tee ne kaikki! 

TEHTÄVÄ 1: 
  1. Lue ensin alla oleva, Johanna Janhosen esitys CC-lisensseistä. 
  2. Jos asiaa jää hämäräksi, katso myös Jaana Nuutilan esittelyvideo CC-lisensseistä


TEHTÄVÄ 2: 
2. Tee alla oleva koe CC-lisensseistä. Lisätietoa ja apua löydät CC:n suomenkielisiltä sivuilta.






TEHTÄVÄ 3:
Merkitse lopuksi lähdetiedot kaikkiin blogissasi oleviin kuviin.
  • Huom! Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos otat blogiisi esim. Pixabaysta kuvan, jonka tekijäksi on merkitty nimimerkki "StartupStockPhotos" sinun pitää merkitä kuvatekstiin kuvan tiedot seuraavasti: CC0 StartupStockPhotos (ja mieluiten nimen kohdalle linkki kuvaan). Katso lisätietoja kuvan merkitsemisestä seuraavalta Pyry Antolan videolta noin kohdasta 1.20:  https://www.youtube.com/watch?v=v8IIBYHEkI8 
  • Jos kuvasi ovat sellaisia, että niitä ei ole jaettu CC-merkinnällä, älä käytä niitä vaan vaihda ne toisiksi. 
  • Jos olet ottanut kuvat itse, lisää niihin haluamasi CC-merkintä, esim. CC BY oma nimesi. (Apua merkinnän tekoon.)

maanantai 4. toukokuuta 2020

Digi 4.4: Valokuvien tekijänoikeudet -testi

Tee seuraava testi:


HUOM! Valokuvilla on aina vähintään 50 vuoden suoja-aika! Siksi meillä ei ole lupaa käyttää toisten ottamia valokuvia ilman lupaa, ellei niihin ole merkitty CC-lisenssejä! Siksi kannattaa opetella käyttämään internetin ilmaisia kuvapankkeja. 

sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Digi 4.5: Valokuvien tekijänoikeudet

TEHTÄVÄ 1:
Tutustu (=lue ja klikkaile palloja) ensin alla olevaan ThingLinkiin, joka opettaa, miten ja mistä haet kätevästi kuvia. 



Huom! Jos Thinglink ei aukea, klikkaa tästä: https://www.thinglink.com/scene/654315347553288194

TEHTÄVÄ 2:
  1. Kirjoita uus blogiteksti. Otsikoksi Digi 4 Valokuvien tekijänoikeudet. Tunnisteiksi tehtävä, digi, tekijänoikeus, valokuvat, CC, Flickr, Pixabay, Google, kuvahaku, digiosaaminen.
  2. Kerro blogissasi omin sanoin, mitä seuraavat Creative commons - eli CC-merkinnät tarkoittavat (eli mitä kuvalla saa tehdä tai millaisia rajoituksia siihen liittyy):
    1. CC0
    2. CC BY
    3. CC NC
    4. CC ND
    5. CC SA
  3. Lisää blogitekstiisi viisi kuvaa seuraavien ohjeiden mukaisesti:
    1. Etsi Googlen kuvahaulla sellainen kuva, joka jollain tavalla liittyy tulevaan ammattiisi. Lisää kuva ja sen lähdetiedot omaan blogiisi. Katso ThingLinkistä, miten valitset Googlen kuvanahaussa oikeat asetukset.
    2. Etsi Pixabayn sivuilta tulevaan ammattiisi liittyvä kuva. Lisää se ja kuvan lähdetiedot asianmukaisesti merkittyinä omaan blogiisi.
    3. Etsi Flickristä ammattiisi liittyvä kuva. Lisää se ja kuvan lähdetiedot asianmukaisesti merkittyinä omaan blogiisi.
    4. Nopein tapa etsiä kuvia on käyttää metahakukonetta https://search.creativecommons.org/?lang=fi. Etsi sen avulla kuva, joka liittyy harrastukseesi.
    5. Ota itse kuva, joka jollain tavalla liittyy joko merkonomiopintoihisi tai ammattiin, johon valmistut. Lisää kuvaan haluamasi CC-merkintä kuvatekstiin (ks. apua http://creativecommons.fi/valitse/
  4. Julkaise postauksesi.

lauantai 2. toukokuuta 2020

Digi 5.1 Tietosuoja ja -turva


Poliisin muistutus salasanojen kalastelusta


Käsitteet haltuun: Mitä eroa on tietosuojalla ja tietoturvalla?
  • Tietosuoja:
    • Henkilötietojen käsittelyyn (lakiin perustuvat) pelisäännöt.
    • Suojan tärkein kohde on YKSILÖ (henkilötiedot ja yksityisyys).
  • Tietoturva:
    • Tietojen, tietojärjestelmien ja tietoliikenteen suojaaminen.
    • Suojan tärkein kohde on TIETO.
Vähän väliä uutisissa kerrotaan, kuinka eri palveluiden salasanoja on joko hakkeroitu tai vuotanut julkisuuteen. Verkkopankit ja muut "vakavasti otettavat" yritykset muistuttavat tämän tästä, että verkkopankin salasanaa ei saa koskaan lähettää sähköpostitse tai mitenkään muutenkaan palveluntarjoajalle. 

Silti varmasti  jokainen meistä on kirjautunut useaan eri sosiaalisen median palveluun. Samoin melkeinpä kaikki olemme ostaneet verkkokaupoista jotain, mikä on vaatinut joko verkkopankkitunnusten, Paypal-tilin tai luottokorttitietojen antamista. Mistä voimme tietää, mihin palveluun luottaa tai mitä tietoja voimme itsestämme minnekin luovuttaa? Näihin asioihin paneudutaan tässä tehtävässä.

TEHTÄVÄ:

Tutustu taustamateriaaliin:


1.Tee lukemiesi ja katsomiesi tekstien perusteella ajatuskartta jollain internetin ilmaisella ajatuskarttaohjelmalla (esim. Google Driveen linkitettävä MindMup - ks. ohjevideo), jossa vastaat seuraaviin kysymyksiin:

  • Millainen on vahva salasana?
  • Millä tunnuksilla kannattaa kirjautua uusiin palveluihin?
  • Miten sähköpostia käytetään turvallisesti?
  • Millaista on viisas sosiaalisen median käyttäminen?
  • Miten voi varoa kalasteluviestejä ja muita huijausviestejä?
  • Miten voi suojella omaa tietokonettaan?
  • Miten voi suojella omaa puhelintaan?
  • Tallenna ajatuskartta. Jos et saa sitä muuten tallennettua, ota siitä ruutukaappaus (ks. ohje).

2.  Tee uusi blogiteksti.
  • Otsikoksi Digi 5.1 Tietosuojatunnisteina tvt, tietosuoja, minä, itsereflektio, digiosaaminen.
  • Liitä ajatuskarttasi blogitekstiisi esim. kuvakaappauksena JA linkkinä.
  • Kirjoita lopuksi lyhyt pohdinta, jossa vastaat seuraaviin kysymyksiin:
    • Googlaa oma nimesi ja kerro, mitä asioita sinusta löytyy avoimen haun kautta.
    • Arvioi lopuksi, kuinka tietoturvallisesti osaat käyttäytyä verkossa.

perjantai 1. toukokuuta 2020

Digi 5.2: Tietosuoja ja -turva: identiteettivarkaudet

kannettava tietokone tietokone näppäimistö tekniikka määrä turvallisuus kirjasinlaji anonyymi Salasana sormenjälki multimedia data virus kannettava murtovarkaus tietokoneen näppäimistö varastettu identiteetti numeronäppäimistö kosketinsoittimen toimistolaitteet elektroninen näppäimistö
CC0, lähde: https://pxhere.com/fi/photo/545993

Viime vuosina identiteettivarkaudet ovat yleistyneet. Miten niiltä voi suojautua? Lue seuraavat tekstit: HS: Identiteettivarkauksista on kirjattu tuhansia rikosilmoituksia ja IL: Identiteettivarkaus pilasi elämän

TEHTÄVÄ:
  1. Tee uusi blogikirjoitus, otsikoksi Digi 5.2 Tietosuoja ja -turva: identiteettivarkaudet, tunnisteiksi digi, tietosuoja, tietoturva, identiteetti.
  2. Laadi kuvan ja tekstin yhdistelmä, johon listaat viisi kohtaa, miten sinä voit suojautua parhaiten identiteettivarkauksilta
    1. Tee kuva Canva-ohjelmalla (kirjaudu siihen esim. koulun faiedu-tunnuksilla). Canvassa kannattaa valita sellainen pohja, joka on ladattavissa JPEG- tai PNG-muodossa. PDF-muotoinen kuvapohja ei toimi. Valitse ilmainen malli/pohja. 
    2. HUOM! Jos et saa Canvaa toimimaan, tee kuva PowerPointilla (ja tallenna se JPEG- tai PNG-muodossa). 
  3. Lisää kuva postaukseesi ja julkaise postaus.